2019. január 19., szombat

10 day of you challange

Heló!

Már túl vagyok a felén a kihívásnak, és szerintem elérte az eredeti célját. Kicsit vissza szerettem volna rázódni az írásba, és ez meghozta a kedvem. Ez jó bemelegítés volt, és még mielőtt valóban elkezdenék írni néhány írásgyakorlatot is megcsinálok, hogy teljes mértékű legyen a ráhangolódás. 

A mostani napról pedig annyit, hogy nagyon nehéz csak ötöt kiválasztani abból a millió ételből, amit szeretek, mert tényleg mindent szeretek. Van pár kivétel, mint például az ázott mazsola, és a fake-mogyorós ízesített kávé vagy forrócsoki. Ezektől tartózkodom, de más jöhet! 

De azért nézzük meg miket gyűjtöttem össze!
(A végén poénos idézetek vannak ételről.)


∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞
Öt étel

[1.] Levesek
Nem emlékszem olyan pillanatra, amikor ne lett volna kedvem levest enni. A leves mindig jöhet! Itthon mi nagy levesesek vagyunk, ezért sokszor szoktunk főzni. Vasárnapi klasszikus a húsleves, de van, mikor krémlevesekkel kényeztetjük az ízlelőbimbóinkat. Örök kedvencem marad a borsóleves (mi tejesen esszük) és s lebbencsleves. Le is adom a rendelést!

[2.] Gyros
Gyros hajtóvadászaton vagyok! Szinte az összes gyrosost kipróbáltam már Debrecenben, és igaz ranglistát még nem állítottam, de tudom, hogy hol leszek viszontlátott vendég. Az egyetem közelében a villamos megállónál van a Speedy bódé, és ott nagyon finom a gyros pitában, de csak az! A táljuk kicsit szegényes. Továbbá a főtéren ott van az Aladdin, a Szent Annánál a Döner, a nagyállomáson pedig a StatiOn. Próbáljátok ki, mert mind nagyon jó!

[3.] Olasz konyha
Spagetti, pizza, lasagne, penne minden, ami olasz. Volt szerencsém egyszer Olaszországban lasagne-t enni, de úgy gondolom az otthoni olasz jobb, mint az eredeti. Nálunk nagyobb hangsúlyt kap a hús, ott pedig több a szósz, és a tészta. Szóval a saját készítésű olasz kaját jobban kedvelem, mint a tradicionálisat. Ráadásként van egy penne specialitásom, amit imádok elkészíteni, de csak nyaranta szoktam, mert akkor nő koktélpari a kertünkben., és úgy az igazán finom.

[4.] Sütemények
Borzasztóan édesszájú vagyok; szeretem a krémeset, a habosat, a csokisat, gyümiset, mindent. Bár őszintén szólva kritikusnak tekintem magam, mert hiába süti a süti, ha nincs jól elkészítve, nem dobok hátast tőle. Anyukám, és nagymamám is nagyon finomakat szokott sütni, és hozzászoktam egy színvonalhoz, ami alá nem szívesen adok, és ez az elvárás magammal szemben is él, szóval meg kell tanulnom ezeket a finomságokat. Személyes kedvenceim közé tartozik a sült túrótorta, tökös pite, tiramisu, mézes krémes, répatorta, almás krémes és még sorolhatnám, annyi finomság szokott itthon lenni.

[5.] Nagymamám főztje
Mama szakácsként dolgozott, ezért mindig hatalmas lakomák vannak névnapok, szülinapok vagy ünnepek alkalmával. Több fogással is készül, mert hatalmas nagy félelme, hogy valaki éhen marad, és nem tud eleget fogyasztani az asztalra kihelyezett adagból. Mindig levessel kezdünk, aztán van valami szószos cucc, cigánypecsenye vagy pörkölt, aztán jönnek a rántott cuccok. Sajt, csirke – palacsinta bundában, rántva, esetleg töltve. Néha van sült kacsa is. Köretnek törtkrumpli, és legutóbb kétféle rizs. És ha ez még nem lenne elég, két vagy három féle sütemény, mert még belefért az időbe. És bocsánatot kér, hogy ilyen szegényes étellel kínál meg minket. Megőrülök tőle! Persze ilyen terülj-terülj asztalkám különleges alkalmakkor van, a hétköznapok nem ennyire fényűzők. De mind ezek mellett mama pogácsája a legjobb. Nem elfogultságból mondom, de jobb pogácsát még nem ettem. Ennek puha a belseje, de ropog a teteje, nincsen túltolva sajttal, pont annyi van rajta, amennyi kell. Fú, isteni! A pogácsakészítés tudománya kihagy egy generációt, és majd nekem kell tovább vinnem, amivel semmi bajom nincs, sőt… annyi pogácsát csinálhatok magamnak, amennyit akarok. Anya is mamától tanult meg főzni, szóval igazi élethedonista életet élünk. 





A.H.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése