2019. január 23., szerda

10 day of you challange


∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞
Két dal

[1.] Klasszikus
Nagyon szeretek klasszikus zenét hallgatni, bár nem napi szinten művelt tevékenységem. Kell hozzá egy hangulat, és ha meg van, akkor csapassuk. Szeretem figyelni a hangszereket, és azoknak a különleges váltakozásait egy-egy részen belül. Csodálom a zeneszerzőket, mert tudnak szimfóniát írni, és erre valószínűleg nem mindenki képes. Elképesztő, ahogy annyi különböző hangszert képesek megszólaltatni úgy, hogy ne egy téboly legyen, hanem egy csodálatos dallam. Valamelyiknek témája van, mint a Vivaldi Négy évszaknak, amit hallgatva valóban az adott évszakra jellemző tájat képzeljük magunk elé, és van olyan, aminek története van, mint a Péter és a farkas, ahol az adott hangszer egy állatot szimbolizál. Nem utolsó sorban a komolyzene hallgatása fejleszti a memóriát, és segít a koncentrálásban tanulás közben. Csupán két példát említettem, de tele vagyunk jobbnál jobb zeneszerzőkkel, mint Chopin, Brahms, Mozart, és hogy korunk legjobbjait sem szabad kihagyni, mint Hand Zimmer és Havasi Balázs.

Van modernebb módja is, hogy klasszikus zenét hallgassunk, és erre muszáj hoznom néhány példát. Elsőkét a 2Cellos-t említeném, akik egyszerűen zseniális dolgokat művelnek a csellókkal, és megmutatták, hogy egy vonós hangszer is menő lehet. Amit érdemes meghallgatni, az a Thunderstruck és a The Trooper Overtune. Másodjára egy kevésbé ismert zenészt mutatnék be, David Garrett-et, aki hegedű szólóival kápráztatja a hallgatóságot. A Dangerous az egyik feldolgozása, és egyszerűen... váó, szerelmes vagyok ebbe a dalba. Inkább hallgassátok, mert nehéz szavakba önteni az érzést. Végezetül, ha valami eszméletlen jó zongora központú dalt szeretnétek Havasit ajánlom, mert egyszerűen zseniális. (Freedom és a The Storm.) A zene a menő, nem a tuc-tuc!

[2.] Rock
Egészen babakoromig vezethető vissza a múltunk. Apum hatalmas nagy Iron Maiden rajongó, és altatásnál a háttérben kellemesen duruzsolt az egyik kazetta. (Megjegyzés1: Igen, akkor még a kazetta volt a menő! Megjegyzés2: Tudtátok, hogy az Iron Maiden/Vaslady egy brutális kínzóeszköz volt?) Természetesen, nem akkor lettem rock-rajongó, de minden bizonnyal ez terelt erre az útra. Eléggé műveltnek tekintem magam zene terén, a szüleim sok mindent megmutattak, mikor a zenei ízlésem alakulóban volt. Szívtam magamba az olyan bandák dalait, mint a Metallica, Kiss, Guns 'N' Roses, Bon Jovi, AC/DC, Iron Maiden, Queen, Scorpions, Europe, Twisted Sister és a későbbiek, akiket magamtól fedeztem fel, mint a Nickelback, Linkin park, Foo Fighter, és még vagy százat fel tudnék sorolni. Ezen felül meg kell említenem a magyar részről a Fish! és a Paddy and the Rats bandákat. Órákig tudnék beszélni a kedvenceimről, és a vicces sztorikról, érdekességekről, aminek utána olvastam, de így röviden csak annyit mondok, hogy hallgassátok az ÖSSZEST! Rock will never die!

[+1] Klasszikus zenés rock
No comment! Csak hallgasd!

Guns 'N' Roses - November rain

Metallica - Nothing else matters
A.H.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése